PDF, Glas Slavonije, 29.siječnja 2013.

Nagrada publike
23. Slavonski biennale

Galerija likovnih umjetnosti Osijek
prosinac 2012.-siječanj 2013.


„Knjiga snova“

ambijentalna instalacija

Prostorija u kojoj je postavljena instalacija je izolirana od danjeg i eventualnog umjetnog svjetla iz drugih prostorija. Sa stropa vise trake od industrijskog filca (širine od 1 do 2 m, visine od vrha galerije do poda). Svijetlo u prostoriji je ugašeno i upaljene su samo UV svjetiljke, pomoću kojih se vidi ono što je skriveno o danjeg pogleda – scene snova naslikane fosforescentnim pigmentom. Figurativni i apstraktni fragmenti moji su zapisi snova koji su nastali na temelju dnevnika snova unazad nekoliko godina. Slikani su neposredno, intuitivno i ciljano, također u mraku. Fosforescentni pigment utjelovljuje svoje svojstvo da svijetli u mraku, kao i kada sklopimo oči i intimiziramo se od izvanjskoga svijet(l)a.

Dodirivanjem rukama ili samim prolaskom pored traka, posjetitelji ih pomiču, one lelujaju na nevidljivom propuhu, stvarajući za svakog od njih ponaosob jednu novu globalnu sliku instalacije. Atmosfera bez uvriježenoga svijetla, u kojoj se međutim opet može vidjeti, izaziva osjećaj u kojemu nestaje fizički prostor i pretvara se u mentalni. Posjetitelji su uvučeni u ovu „Knjigu snova“, da ju svojim bivanjem i prolaskom ožive. Stoga i naziv „Knjiga snova“, jer se njezini zapisi na listovima od filca, koji su dezintegrirani od „uveza“ i doslovno se listaju i čitaju. Ovo mapiranje sna prati i autorski audio, koji zaokružuje cijeli ambijent, dajući mu duhovnu, meditativnu i transcendentalnu konotaciju.
Cilj ove instalacije je propitivanje mogućnost stvaranja „slike sna“, prostora sna i prostora u nama samima („Eigengrau“), kao i razina estetskih kvaliteta koje pri tome nastaju, a dio je mojega istraživanja na temu sna.

Autor

 

 


 

 

HOME / POČETNA

HARVEST OF IRISES /
/ ŽETVA PERUNIKA

MADAMES / GOZPOČE

GUARDIANETTES / ČUVARICE

ONEIROI

REFRAGMENTS / REFRAGMENTI

VIDEO

______________

EXHIBITIONS / IZLOŽBE

RESUME

CONTACT/ KONTAKT
______________