Katalog izložbe (.pdf)


samostalna izložba
"Knjiga snova"
Galerija "Vjekoslav Karas", Karlovac

prosinac 2013.-siječanj 2014.


...
"Veći dio radova s kojima se predstavljam na ovoj izložbi pripadaju praktičnom dijelu moga istraživanja u sklopu doktorata. Figuracija, koja je u „Čuvaricama“ dosegla svoj dekorativni vrhunac, ponovno se vraća na realizam, čak i na fotorealističnu maniru. Razlog tomu je slikanje po neposrednom promatranju iz stvarnosti, a da bi se stvorila objektivna slika sna. Ovakva podređenost unaprijed zadanom načinu je bila nužna da se san prikaže lišenim svakog uljepšavanja i izmišljanja u samom procesu slikanja. Također, treniranje pamćenja snova, vođenje dnevnika i crtanje skica neposredno nakon buđenja, stvorili su materijal za ove radove.
Slike su, osim realističnog načina, slikane i zamućeno, ili poput fragmenata razbijene antičke posude koju restauracijski arheolog ponovno sastavlja u jednu cjelinu. Da izbjegnem improvizacije između dijelova sna kojih se ne sjećam, taj dio slike ostavljam praznim, neoslikanim, a slikam samo ono čega se jasno sjećam.
Osim štafelajnih slika koje sam odabrao jer sam tradicionalni slikar i cilj mi je ovoj vještini povratiti značaj kojega je izgubila, radio sam slike na velikim plohama od industrijskog filca i to fosforescentnim pigmentom koji se vidi samo u mraku i uz pomoć UV rasvjete. Te tkanine koje lelujaju vise s plafonai ispunjavaju prostor, uz autorski audio i hidrolat (miris) stvaraju ambijent koji cilja na recipijenta– posjetitelja izložbe. Posjetitelji se uvlače u stanje sna, a kretanjem kroz prostor stvaraju svoju vlastitu sliku i doživljaj koji uzdiže od zbiljskog. Ovim postupkom želim skrenuti pozornost na san ina propitivanje važnosti sanjanja u našim životima. Ne nudim nikakve odgovore; samo postavljam pitanja na koja odgovore možemo dati sami."

Marko Šošić
(izvadak iz kataloga)

Mediji:

www.gmk.hr/Aktivnost/Izlo%C5%BEbe/1006
www.akademija-art.hr/umjetnost/izlobe/23556-izlozba-marka-sosica-svijet-snova

 

 

 

 

HOME / POČETNA

HARVEST OF IRISES /
/ ŽETVA PERUNIKA

MADAMES / GOZPOČE

GUARDIANETTES / ČUVARICE

ONEIROI

REFRAGMENTS / REFRAGMENTI

VIDEO

______________

EXHIBITIONS / IZLOŽBE

RESUME

CONTACT/ KONTAKT
______________