samostalna izložba
Galerija Sv.Trojice, Kastav

travanj 2012.


Predgovor

Marko Šošić je slikar odan tradicionalnom mediju slikarstva, zaokupljen kromatskom kvalitetom boje i afirmacijom njene materije kroz mehanički različito tretirane plohe. Često ju obogaćuje i nadograđuje neslikarskim dekorativnim materijalima, koji su osjetljivi na promjenu svjetlosti, čime postiže preobrazbe vizualnih doživljaja. Slikarstvo mu je terapeutski medij kroz koji ispoljava frustracije i strasti duboko potisnute krutim konvencijama „ispravnog“ življenja. Nadrealno prerađuje emotivne podražaje iz stvarnosti, te kroz intenzivne snove traga za smislom svog postojanja u stanjima koja su udaljena od svijesti. Fluidni karakter snova često ne može izraziti samo mimetičkim prikazom i pomaknutim uznemirujućim kontrastima boja, nego se počinje služiti pigmentima koji doslovno zaživljavaju jedino u mraku, kao i snovi koji fasciniraju i zaokupljaju autora u svim domenama njegova umjetničkog rada.
Knjiga snova je prostorna inscenacija osobnog doživljaja sna kojeg je teško uhvatiti i prikazati samo u području plohe. Kontradiktornosti između snažnog vizualnog doživljaja sna i fizičke nepostojanosti motiva naglašava predstavljanjem fragmenata tijela u negativu, koji afirmacijom prostora umjesto mase postaju potpuno bestjelesna. Transparentni slojevi vizualno se prožimaju u prostoru, pregrađuju prostor čineći ga neprohodnim, na dodir se pomiču i postaju podložni vanjskim utjecajima baš kao i snovi koji se stalno preoblikuju i nadograđuju pod utjecajima svjesnog stanja. Iako nije direktno nadahnut vjerom, često se okreće religioznim temama muke, koje ne izdiže do univerzalne simbolike, nego ih čini jedinstvenim i osobnim, unoseći elemente autobiografske ikonografije.

Lana Skender,
dipl. povjesničar umjetnosti

* * *

Poput sna, i paslike brzo blijede, i svjetlost koja je obasjala fosforescentni pigment naočigled iz njega iščezava, prepuštajući tami da ju potopi. Zato ove slike sna mora (p)održavati UV svjetlo.
Slikani negativni prostor oko tjelesa govori o izvanjskom, netjelesnom iskustvu, koje se veže na ono što gledatelj vidi u mraku - obris tijela kojega nema. Tako je apostrofirana praznina, a tijelo je nestalo, jer za doživljaj transcedentnosti sna ono prestaje biti važno. Slike koje lebde i lelujaju na najmanji pokret posjetitelja, preklapaju se i svakim korakom postaju nova, individualna slika; jer svaki san je poseban i kod svakoga on posebno izgleda.

Autor

 

 

HOME / POČETNA

HARVEST OF IRISES /
/ ŽETVA PERUNIKA

MADAMES / GOZPOČE

GUARDIANETTES / ČUVARICE

ONEIROI

REFRAGMENTS / REFRAGMENTI

VIDEO

______________

EXHIBITIONS / IZLOŽBE

RESUME

CONTACT/ KONTAKT
______________