samostalna izložba
"Čuvarice", KUNS GalerijaOK, Rijeka

veljača, 2010.

Što čuvaju Šošićeve Čuvarice? One čuvaju iskon!

Marko Šošić, slikar sa širokobriješkom diplomom, prezentira nam se slikama koje mahom pripadaju ciklusu Čuvarice. Zapis je to osobina i stanja imanentnih čovjeku, njegovim duhovno-biološkim propitivanjima projiciranim kroz figuru žene. Šošić se pokazuje suptilnim promatračem tih stanja u koja proniče u rasponu od mitologizacije do prijezira.
Motiv žene je slikarev ikonološki okvir i vizualna pogodnost; žena je krinka čovjekovih stanja kroz koju slikar otpušta svoju sklonost klimtovskoj, dekorativnoj razradi ideja.
Njegova je žena suvremena Gorgona izobličena svojim nesputanim nagonima, ona koja u svakodnevnoj životnoj borbi prijeti zašiljenim prstima, no istodobno ju slikar adorantski pravda i smatra vrijednom štovanja; smatra ju voditeljicom ka spoznavanju izvorne emocije, ka spoznavanju onostranog.
Iščitavanje tkiva je Šošićeva preokupacija; figura prolazi razne stadije ogoljenosti/odjevenosti, gdje uronjenost u vodenu koprenu znači veću toplinu/odjevenost, a brokatnu haljinu osjećamo kao veću ogoljenost. Njegova je žena  duboko svjesna prividne odjevenosti, isto kao i lakoće svojih udova kada ih slikar odijeva  u njezino organsko klizeće tkivo. Ono se kreće od fluidne teksture kože, preko ideje ženinih ciklusa: njezinih mentalnih mrlja i ideje žene kao nositeljice kreacije; do hladnog tupila kože-plohe i dekorativnog uzorka apliciranog na nju. Prividni vrhunac ogoljavanja je u grotesknoj, oderanoj Defaciati, a stvarni je u Reflectati, koja na škrt način prikazuje skamenjeni odraz jeze koju vidimo u sebi!
Voda je prirodni medij njegovih figura, ona je simbol nesvjesnog, element lišen ikakvog sputavanja. Kretnja figura je eterična, uvijek odmjerena i graciozna; zaokupljena je samom sobom i uvijek tendira ka rastu, a slikar ju kompozicijski zatvara motivom pokrenute kose. Kosom kao simbolom nomadske slobode i nesputanosti, simbolom zavodničke energije u koji se ne dira, znakom životne snage. Svojom valovitom kretnjom, ona je na slikama svojevrsna gesta propitivanja.

Šošić slikanju pristupa poput alkemičara. Boja figura je luminozna snaga tijela, ona je vrišteća, a u cijelom je ciklusu sukobljena sa tamom de profundisa. Sam je tehnološki proces kod njega uvijek eksperiment i put ka metafizičkom. Njegova ploha varira od krajnje suhe omeđenosti do visokosjajnog, iskrzanog plasticiteta. Slikar koristi medicinska bojila za mikrobiološke preparate te eksperimentira brojnim kemikalijama. Kako mu je cilj bogato teksturirana i ornamentirana površina, na neočekivano stvorene površine obvezno aplicira nešto što sjaji; bile to samo šljokice i kamenčići ili umjetni dijamanti i biseri.
Oduvijek su postavljana pitanja o trivijalnosti bitka u današnjici i ona koja se uistinu tiču čovjekove psihe, propitivanja smisla i duhovne razine osobnog postojanja. Kakogod mu vizije povremeno djeluju zlokobno, Šošić vjeruje u rasplesani sjaj ljudske duše!

Marija Kos, prof. lik. kult.


 

 

HOME / POČETNA

HARVEST OF IRISES /
/ ŽETVA PERUNIKA

MADAMES / GOZPOČE

GUARDIANETTES / ČUVARICE

ONEIROI

REFRAGMENTS / REFRAGMENTI

VIDEO

______________

EXHIBITIONS / IZLOŽBE

RESUME

CONTACT/ KONTAKT
______________